Om finullsfåret

                                             


Finullsfåret 

 är en svensk lantras, vilket innebär att det anpassats till vårt klimat under lång tid. De tål vinter och kyla bra, och lammen växer till sig på enbart bete. Det är relativt små tackor (vuxenvikt ca 50-70 kg) vilket gör att de inte kräver så mycket (vinter)foder, och det blir ofta många ungar per tacka, snittet ligger på ca 2,7 ungar.
Finullsfåret kännetecknas av att de får många ungar och att de är fantastiska mödrar. Det är inte alldeleds ovanligt att de får fyra-fem stycken i en kull. 
Det är ett väldigt trevligt och socialt djur, de är personliga och man lär snabbt känna de olika individerna. De är nyfikna av sig och kommer gärna fram och hälsar och tittar intresserat på medan man arbetar med något i stallet. Deras relativt lugna humör i kombination med att de är så lätta att få tama gör dem väldigt lättskötta – de springer inte iväg och blir oroliga för minsta lilla.
Som kanske hörs av namnet är det en utpräglad ull-ras. De har en glansig, finkrusig och väldigt mjuk ull som är härlig att ha i plagg nära huden utan att den sticks.  Finullen brukar vara den man får högst ersättning för. Ullen är också fantastiskt till hantverk, både att spinna och tova av. Såklart blir även skinnen underbart mjuka, de är perfekta att ha som baby-skinn, men passar även till att ha i soffan eller att sy av.

Finull

Finullsfåret har en mjuk glansig och silkig samt finfibrig och finkrusig ull i de tre färgvarianterna vitt, svart och brunt. Vi anser  att finullen är den bästa på grund av sin mångsidighet. Det finns ingen annan fårull som är så mjuk och fin som finullen. Kardad och tovad finull blir bra till tyg och kläder då den inte blir stum som en del annan ull kan bli. Finullsgarn är bra till stickat och vävt eftersom det inte ”sticks”.

Känner du till det här om ull:

  • Ullens användningsområde sträcker sig från fiskaren vid Lofoten till beduinerna i Sahara.
  • Ullen värmer även om den är våt. Syntetfibern är i princip plast och fungerar tvärt om.
  • Ull har stor fuktupptagningsförmåga – upp till 40% utan att den känns våt. Syntetmaterial har 1-10% och bomull har 20%.
  • Ull isolerar värme och brandmän använder bland annat ullplagg som skydd mot hetta.
  • Ull brinner dåligt och utvecklar mindre farliga gaser vid förbränning än vad syntetmaterial gör.
  • Ullfettet, lanolinet, har läkande egenskaper och används till hudkrämer.
  • Ullplagg behöver inte tvättas så ofta. Det räcker att vädra dem. Syntetmaterial däremot är statiska och suger till sig smuts, damm och dålig lukt. De kräver daglig tvätt för att kännas rena.
  • Ullen påverkas inte av salter från kroppen. Den ”andas”!
  • Ulltröja med jacka utanpå värmer bra när det blåser kallt.
  • Vadmalstyg är slitstarkt, snyggt och behagligt att bära.
Olika fårraser ger olika ullkvaliteter och därför:

RÄTT ULL PÅ RÄTT PLATS!

Text o bilder kommer från: © FÖRENINGEN SVENSKA FINULLSFÅR

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information om pälsänger

När våren närmar sig kommer ohyra också

Är det svårt att hitta bra julklappar?